donderdag 3 april 2014

Foto op canvas

Edit: Ik maakte enkel aanpassingen met dank aan Chanteligne Dupantalon.
 
Foto's op canvas: zo mooi, maar zo duur. Toen ik een tijdje geleden op Pinterest opeens een foto zag verschijnen van iemand die dit zelf gemaakt had, kon ik natuurlijk niet anders dan het zelf proberen. (Sorry, ik heb toen die pagina's niet opgeslaan, dus ik kan jullie die niet meegeven) 
Ik vond zeer weinig uitleg, en dan nog allemaal vanuit Amerika. En laten zij nu natuurlijk niet dezelfde producten in de winkels hebben als ons. Na veel gezoek online, ontdekte ik producten die je in België kunt kopen en die werken. En natuurlijk wil ik dit ook doorgeven, dus maakte ik speciaal voor jullie deze tutorial.

Eerst en vooral wil ik jullie een klein beetje waarschuwen: je hebt er wel geduld voor nodig, vooral op dag 2. Maar perfect doenbaar tijdens het kijken naar je favoriete soap :)

Off we go:

Verzamelen van het materiaal (dag 1):
- Een canvas/schildersdoek. De mijne haal ik in de Action.
- Een verfborstel. Best geen al te soepele, maar zo eentje met bleke stugge haren, als je begrijpt wat ik bedoel.
- Een foto/tekst. Belangrijk: in spiegelbeeld gedrukt, met een laserprinter, op gewoon papier. De standaard Inkt-Jet printer werkt NIET. Ga desnoods eventjes naar het kopiecenter om de hoek, daar gebruiken ze normaal wel een laserprinter.
- Gel Medium. Dit kan nog het moeilijkste te vinden zijn. Ik vond de mijne in de plaatselijke knutsel/bureaumateriaalwinkel. Na een online zoektocht ontdekte ik dat in België (en ik vermoed ook in Nederland) dit beschikbaar is van het merk Amsterdam en van het merk Creall. Dit kost ongeveer 5 a 10 euro, afhankelijjk van waar je het koopt. Ik maakte er reeds 2 kleine (20x20) en 4 grotere (30x24) canvassen mee, en heb nog zeker een derde over.


Nu begint het eerste werk. Je moet de canvas insmeren met de Gel Medium. Gebruik hier een goede dikke laag voor. Zeker niet te dun uitsmeren. Op elk plekje waar er geen Gel Medium is, zal de afbeelding niet overgebracht worden op de canvas. Het is zeer belangrijk van het goed in te smeren. Smeer daarom zeker meermaals afwisselend van boven naar beneden en van links naar rechts.


Ik kan niet genoeg benadrukken dat je echt elk stukje canvas goed moet insmeren. Leg desnoods (voor je begint in te smeren) wat karton/papier onder je canvas zodat je wat weerstand hebt bij het insmeren. Dit mag trouwens doorheen heel het proces, want ook op dag 2 heb je wat weerstand nodig.


Nadat alles goed insgesmeerd is, moet de afbeelding er op. Probeer die van de eerste keer zo goed mogelijk te positioneren. Als hem weer los moet doen, blijft immers wat Gel Medium op het papier plakken, en dan zijn bepaalde delen van de canvas onvoldoende ingesmeerd :( De afbeelding eventjes insprayen met wat water, zou dit verhelpen :)
Druk de afbeelding zo goed mogelijk aan. Ik las online dat met een bankkaart vanuit het midden naar buiten duwen zeer effectief is (Ik gebruik mijn vingers). Het kan goed gebeuren dat je aan de randen wat Gel Medium naar buiten duwt. Dit kan geen kwaad. Je veegt het gewoon af met een vochtige doek.


Nu moet alles minstens een nachtje drogen.

Wat hebben we nodig op dag 2:
- De canvas die we gisteren geprepareerd hebben.
- Een kommetje water
- Een sponsje/schotelvod
- Geduld
 

Begin met je sponsje nat te maken. Hiermee dep je de volledige canvas nat. En het mag goed nat worden, eventueel eventjes onder de kraan houden.
Doordat het papier nat wordt, kan je het er met je vingers afwrijven. Dit zal niet van de eerste keer volledig weg zijn. Daarom moet je dus geduld hebben ;) Steeds opnieuw dep je de canvas nat, en wrijf je papier weg. 
Als je naar het einde toekomt, is het zeer belangrijk niet te hard te wrijven. Want als je te ruw wrijft, kan het gebeuren dat je ook een deel van de afbeelding wegwrijft. Dit doe je enkel als je een ouder, verweerde look wenst, wat ik persoonlijk eigenlijk wel mooier vind. (Zo maakte ik er ook eentje, zie laatste foto)


Op een gegeven moment zal je denken dat je klaar bent. Maar voor je dit zeker kan weten, moet de canvas volledig droog zijn. Dan zul je op verschillende plaatsen nog wat witte waas kunnen zien. Dit zijn stukken dit toch niet volledig weggewreven zijn. Weer natdeppen en afwrijven is dus de boodschap.
Bij een foto in kleur zal dit meer opvallen dan bij een zwart-wit print, dus bij kleur zal je iets langer werk hebben om het perfect te krijgen


Al het eenmaal gelukt is, mag je trots zijn op jezelf: een zelfgemaakte fotocanvas :)


Omdat ik nog niet volledig tevreden was met de randjes van de canvas, voorzag ik deze van een kleurtje. Het was een cadeautje voor een meid die houdt van felle kleurtjes, dus ik hoop dat ik goed gekozen heb.
Een laagje vernis zorgt voor de finishing touch.


Deze week maakte ik nog eentje voor een vriend die van koken houdt. Ik was iets te slordig geweest bij het aandrukken op dag 1, en dus waren sommige delen niet perfect overgebracht. Gelukkig wilde ik een verweerde look, dus dat was niet erg. Sommige plaatsen wreef ik ook iets harder weg, waardoor witte canvas tevoorschijn piepte. Als je foto perfect overgebracht is en je met wrijven alleen niet veel foto wegkrijgt, kan je het ook zachtjes met een schuursponsje bewerken.


Sorry dat ik geen beeld heb van een overgebrachte kleurenfoto. Deze zet ik niet online uit respect voor de privacy van de personen op de foto.

Zo, ik hoop dat jullie mijn uitleg begrijpen. Commentaren mogen altijd, ik pas met veel plezier onduidelijke passages aan.
En als jullie je hier ook aan wagen, zie ik graag het resultaat! :)

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Mooie quotes heb je gevonden, heel tof. Ik maakte er ook al veel, met paar kleine aanpassingetjes; of het véél verschil maakt, weet ik niet, maar 't kan alleszins geen kwaad: vóór het neerleggen vd print op de ingestreken canvas (met Gel Medium), "spritz" ik de print even met een plantenspuit. Maakt het mogelijk om toch nog even te corrigeren, want gladder. Ook durf ik de canvas echt te doorweken op dag 2, gewoon onder de kraan zelfs. En tot slot (en deze maakt zeker verschil): na finale droging, afwerken met laagje vernis: de glans maakt de doffe kleuren weer net wat levendiger & het maakt je canvas sowieso duurzamer op lange termijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo! Ik nomineerde je voor de Liebster award! Gelieve mijn blog te bezoeken voor meer info!
    MamaCin

    BeantwoordenVerwijderen